🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

26 juli 2023

Pneumokokkenprik voor volwassenen najaar 2023

De pneumokokkenprik beschermt je tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis vaccinatie. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.

In de uitnodiging staat wanneer en hoe laat je de pneumokokkenprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk. Kun je dan niet? Maak dan een nieuwe afspraak bij de huisarts. Ben je geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960 en heb je geen uitnodiging ontvangen? Neem dan ook contact op met jouw huisarts.

Waarom een pneumokokkenprik?

Mensen van 60 jaar en ouder kunnen sneller en erger ziek worden van pneumokokken. Je afweer wordt slechter als je ouder wordt. Je kunt een ernstige ziekte krijgen zoals een longontsteking.De bacteriën zitten bij veel mensen in de neus en keel, zonder dat ze er zelf ziek van worden.

  • Door niezen en hoesten komen de bacteriën in de lucht.

  • Je kunt ze inademen en er ziek van worden. Vooral als jouw afweer minder goed is.

De gevolgen kunnen ernstig zijn:

  • Je kunt onder andere longontsteking krijgen.

  • Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.

  • Na ziekte door pneumokokken kan jouw gezondheid minder goed blijven.

  • Je hebt kans op eerder overlijden.

De prik maakt de kans kleiner dat je ziek wordt door pneumokokken. Er zijn ruim 90 typen pneumokokken. In het vaccin zitten de 23 typen waarvan mensen van 60 jaar en ouder het vaakst ziek worden. Kleine kinderen krijgen ook een vaccinatie tegen pneumokokken. Die vaccinatie beschermt tegen andere typen pneumokokken. Want kinderen worden van andere typen pneumokokken ziek dan mensen van 60 jaar en ouder. Na vaccinatie heb je minder kans om ziek te worden. Als iedereen zich zou laten vaccineren kunnen we per jaar ongeveer 850 van de 6.000 ziekenhuisopnames en 140 van de 900 sterfgevallen voorkomen.

Bron: rivm.nl



Meer informatie over pneumokokken